We zijn geen moraalridders, geen engelen, noch onfeilbaar, maar hebben wel samen met jongeren een voorbeeldfunctie
Food for thought
Studentenverenigingen gingen afgelopen week maar wat graag op de foto met de onderwijsminister bij het ondertekenen van een nieuwe gedragscode. “Hoe zorg je ervoor dat de papieren werkelijkheid een echte werkelijkheid wordt?” Dat is een moeilijke vraag gaf minister Dijkgraaf grif toe. Een algemene gedragscode die moet voorkomen dat excessen, misstanden en ongewenst gedrag tot het verleden behoren.
Kritiek
Kritiek volgde snel want de gedragscode zou vooral een symbolische handeling zijn, een papieren tijger die bestuurders van universiteiten nog steeds niets in handen geeft om uit de ban springende studentenverenigingen strakker aan de lijn te kunnen houden.
Excessen
Herhaaldelijke excessen bij vooral ontgroeningen schokten de samenleving. Subsidies aan studentenverenigingen werden opgeschort, corpsleden geschorst. Die laatsten repten daarbij vooral over het oplopen van studieachterstand en niet over het wel en wee van de slachtoffers van de excessen waarvoor zij verantwoordelijk zijn.
Onderbelicht
De positie van slachtoffers van ongewenst gedrag lijkt desondanks met de nieuwe gedragscode onderbelicht te blijven. Men hoopt vooral om nieuwe uitspattingen te voorkomen. En schriftelijke geheimhoudingsverklaringen kunnen dan wel worden afgezworen, maar is loyaliteit niet een veel sterkere macht en kracht?
Actieve preventiemaatregelen, normen, waarden, toezicht en sanctionering ontbreken. Betere bescherming van potentiële nieuwe slachtoffers evenmin. Het lijkt alsof het voorkomen van verdere imagoschade belangrijker is dan slachtofferhulp of buitensporig gedrag van corpsleden.
Moed
Waarom is met de nieuwe gedragscode gekozen voor een bestuurlijk slap twijgje, in plaats van een krachtige interne stok en een zero tolerance statement? Waarom kiest men niet voor vertrouwensbuddies en interne toezichthouders om in noodgevallen daadwerkelijk te kunnen interveniëren, zichtbaar te maken, om te beschermen en om ervan te leren?
Gezamenlijk belang
Universiteitsbestuurders wagen zich niet of nauwelijks aan uitspraken over de nieuwe gedragscode. Terwijl het ook in hun belang is om een stevige positie te krijgen en toekomstige alumni in de kruiwagen te houden.
De nieuwe gedragscode voor studenten kan nog steeds waarde toevoegen door duidelijke richtlijnen te bieden voor gewenst gedrag en normen binnen het studentencorps. Een goede gedragscode moet specifiek, begrijpelijk en consistent zijn, en moet de waarden en normen van de universiteit weerspiegelen.
Actief toezicht
Om losbandige studentenverenigingen beter aan de lijn te houden, is het minstens zo belangrijk om actief intern toezicht te houden, open communicatie te bevorderen en samen te werken met de verenigingen om hen te begeleiden naar positief gedrag en verantwoordelijkheid.
Het is essentieel om een cultuur van respect en verantwoordelijkheid te bevorderen om een veilige en inclusieve omgeving voor alle studenten te waarborgen. Of dat mogelijk is zonder gebruik te kunnen maken van repressieve maatregelen?
Goed bestuur, ook hier, een goede governance dus, alsook zaken als inspraak en tegenspraak helpen daar beter bij dan een kleurloze soepele gedragscode.
Complexe uitdagingen vragen om pizza
Fiducialex is meester in het uitlijnen en inbedden van complexe bestuurlijke vraagstukken: duidelijk, eerlijk en pragmatisch samenleven en werken. Dat is waar wij voor staan.
Wie pakt de handschoen op?
We dagen daarom onze studenten uit om in samenwerking te komen tot een stevige inbedding van vertrouwenswerk, ook in de vereniging. Niet over maar dus met elkaar in gesprek. Samen zal Alexander Vervoort met college student-medewerker Devon het voortouw daarin nemen. Wie neemt onze uitgestoken hand aan?
Nee, we zijn geen moraalridders, geen engelen, noch onfeilbaar, maar hebben wel samen een voorbeeldfunctie te vervullen. Volg onze blog en vlogs. Wie o wie pakt de handschoen op? Wij zorgen voor de pizza!